Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διδασκαλία μαθημάτων Ιταλικής Γλώσσας στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αιτήσεις συμμετοχής

Σας ενημερώνουμε ότι για μία ακόμη χρονιά το Κέντρο Ξένων Γλωσσών έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας για τη στήριξη της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιό μας. Με τη χρήση του εν λόγω κονδυλίου, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε για μία ακόμη χρονιά τη δωρεάν διδασκαλία των ιταλικών σε φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο π. Αντιπρύτανης, καθηγ. Α. Φωτόπουλος, η στήριξη του οποίου ήταν καθοριστική τόσο στην υποβολή της πρότασης όσο και στην προώθηση και υλοποίηση του έργου.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο που ακολουθεί στο τέλος της ανακοίνωσης το αργότερο έως και τη Δευτέρα, 15/2/2021, ώρα 14.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, εάν υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από όσες είναι οι διαθέσιμες θέσεις, θα γίνει κλήρωση, και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα της αίτησής τους.

Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά την παρακάτω περιγραφή των επιπέδων/τμημάτων καθώς και τις σχετικές παρατηρήσεις προτού δηλώσετε συμμετοχή.

Επίπεδο Α1 (αρχαρίων)

• Στο επίπεδο αρχαρίων θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, σε δύο διαφορετικές ώρες (όπως θα δείτε στη φόρμα συμμετοχής). Διαθέσιμος αριθμός θέσεων: 40 ανά τμήμα. Τα τμήματα αυτά απευθύνονται σε φοιτητές που ΔΕΝ έχουν καθόλου προηγούμενη γνώση ιταλικών και είναι αρχάριοι.  Το ένα προσφερόμενο τμήμα (Τρίτη, 11.30 - 13.00) απευθύνεται ΜΟΝΟ σε ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ φοιτητές, και μόνο όσοι φοιτούν στο 1ο έτος σπουδών τους μπορούν να κάνουν αίτηση σε αυτό το τμήμα.  Πρόκειται για μία προσφορά στους πρωτοετείς μας φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βιώσουν πλήρως τη χαρά της φοιτητικής ζωής, κι ευελπιστούμε αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει μία δυνατότητα ευρύτερης επικοινωνίας και δικτύωσης.  Το δεύτερο διαθέσιμο τμήμα (Τρίτη, 17.30 - 19.00) απευθύνεται ΜΟΝΟ σε φοιτητές 2ου ή μεγαλύτερου έτους καθώς και σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, που είναι επίσης αρχάριοι.

Επίπεδο Α2 (βασική γνώση)

• Στο επίπεδο αυτό θα συνεχίσει η λειτουργία του τμήματος που υπάρχει από πέρυσι και απευθύνεται σε φοιτητές/μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ήδη έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν μαθήματα ιταλικών και έχουν κατακτήσει το επίπεδο Α1, δηλ. τη στοιχειώδη γνώση. Διαθέσιμος αριθμός θέσεων: 30.  Οι νέοι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στο τμήμα με τους ήδη προϋπάρχοντες φοιτητές/μέλη.  Όσοι συμμετέχουν από πέρυσι και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα και τις τελικές εξετάσεις, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να κάνουν εκ νέου αίτηση για το τμήμα αυτό.

Επίπεδο Β1 (μέτρια γνώση)

• Στο επίπεδο αυτό θα συνεχίσει η λειτουργία του τμήματος που υπάρχει από πέρυσι και απευθύνεται σε φοιτητές που ήδη έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν μαθήματα ιταλικών και έχουν κατακτήσει το επίπεδο Α2, δηλ. τη βασική γνώση. Διαθέσιμος αριθμός θέσεων: 30.  Οι νέοι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στο τμήμα με τους ήδη προϋπάρχοντες φοιτητές/μέλη.  Όσοι συμμετέχουν από πέρυσι και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα και τις τελικές εξετάσεις, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να κάνουν εκ νέου αίτηση για το τμήμα αυτό.

Επίπεδο Β2 (καλή γνώση)

• Στο επίπεδο αυτό θα συνεχίσει η λειτουργία του τμήματος που υπάρχει από πέρυσι και απευθύνεται σε φοιτητές που ήδη έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν μαθήματα ιταλικών και έχουν κατακτήσει το επίπεδο Β1, δηλ. τη μέτρια γνώση. Διαθέσιμος αριθμός θέσεων: 30.  Οι νέοι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στο τμήμα με τους ήδη προϋπάρχοντες φοιτητές/μέλη.  Όσοι συμμετέχουν από πέρυσι και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα και τις τελικές εξετάσεις, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να κάνουν εκ νέου αίτηση για το τμήμα αυτό.

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Α) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμάθησης ιταλικής γλώσσας θα διαρκέσει 1 χρόνο, δηλ. τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020-21 καθώς και το χειμερινό εξάμηνο του 2021-22 (με ημερομηνία έναρξης 22 Φεβρουαρίου 2021).  Ως εκ τούτου, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι θα έχουν ενεργή φοιτητική/ακαδημαϊκή ταυτότητα έως και το τέλος του χειμερινού εξαμήνου του 2021-22.

Β) Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κατ’ αρχήν ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ μέσω MsTeams, μέχρι να καταστεί εφικτή η δια ζώσης παρακολούθηση.  Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στις Αίθουσες του Κέντρου Ξένων Γλωσσών (ισόγειο Κεντρικής Βιβλιοθήκης Παν/ιου Ιωαννίνων).

Β) Όλα τα παραπάνω μαθήματα είναι προαιρετικά και δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων.  Στο τέλος, και ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων, δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών.  Εφόσον οι συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν ανάλογα με το επίπεδο γνώσης που κατακτήσουν, να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης της ιταλικής γλώσσας, απευθυνόμενοι σε φορείς πιστοποίησης.

Σύνδεσμος αίτησης για συμμετοχή στα μαθήματα ιταλικής γλώσσας:

Η ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος,

Θ. Τσελίγκα (thtselig@uoi.gr)

Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας, Τμήμα Ιατρικής