Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ενισχύοντας τις πολύγλωσσες τάξεις - Supporting Multilingual Classrooms (18-19/3/2016)

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 18 και 19 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο του έργου «Innovative methodologies and assessment in language learning». Συγκεκριμένα το θέμα του Σεμιναρίου στα Ιωάννινα ήταν: «Ενισχύοντας τις πολύγλωσσες τάξεις: Ενισχύοντας τη γλωσσική και πολιτιστική συνείδηση προς μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς».

Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) του Συμβουλίου της Ευρώπης με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίκεντρο τις πολύγλωσσες τάξεις και τις πιθανές προκλήσεις που δημιουργούν στον δάσκαλο/καθηγητή.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν τριάντα (30) εκπαιδευτικοί και Σχολικοί Σύμβουλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γ. Καψάλης, και η κ. Αικατερίνη Μπομπέτση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, που αποτελεί και τον εθνικό σύνδεσμο του ECML στη χώρα μας. Η κ. Μπομπέτση παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών του σεμιναρίου. Την τοπική διοργάνωση υλοποίησε η κ. Θεοδώρα Τσελίγκα, Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπεύθυνες για την επιμόρφωση ήταν δύο εξαίρετες σύμβουλοι του ECML, οι κυρίες Mercè Bernaus, από το Universitat Autònoma de Barcelona και Catherine Carré-Karlinger, από το University of Teacher Education Upper Austria, με βαθιά γνώση της ‘πολυγλωσσίας’ και με μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση ανάλογων εκπαιδευτικών σεμιναρίων παιδαγωγικής κατάρτισης.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να προωθήσει μία θετική στάση προς τη γλωσσική και πολιτιστική διαφορετικότητα, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσα από την ανάπτυξη μιας βαθύτερης κατανόησης των αρχών και των αξιών του πλουραλισμού και της διαπολιτισμικότητας. Έρευνες έχουν δείξει πως, παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικά βήματα μένουν να γίνουν προς τη διαμόρφωση κι εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην πολύγλωσση εκπαίδευση

Η πολύ θετική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο αναδεικνύει την ανάγκη για τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων στο μέλλον τις οποίες σκοπεύει να αναλάβει και να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κάντε κλικ εδώ Για να δείτε το Πρόγραμμα Σεμιναρίου

DSCN2597DSCN2556DSCN2584DSCN2630

Υπεύθυνη τοπικής διοργάνωσης του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου
Θ. Τσελίγκα-Γκαζιάνη
thtselig@cc.uoi.gr

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #feduc9 #126f9591 #240413011831