Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

italy greece

Άλλη μία επιτυχία για το Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου μας! Σας ενημερώνουμε ότι για 2η χρονιά λάβαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας για τη στήριξη της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιό μας. Το κονδύλιο αφορά την έρευνα και δωρεάν διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Ήδη πραγματοποιούνται τρία (3) τμήματα διδασκαλίας Ιταλικής Γλώσσας (δύο Αρχαρίων και ένα Μεσαίων) ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα σε βέλτιστες διδακτικές πρακτικές ξένων γλωσσών.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο π. Αντιπρύτανης, καθηγ. Α. Φωτόπουλος, η στήριξη του οποίου ήταν καθοριστική τόσο στην υποβολή της πρότασης όσο και στην προώθηση και υλοποίηση του έργου.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια του προγράμματος, Δρ. Χριστίνα Μητσοπούλου, η οποία διδάσκει τα τμήματα της Ιταλικής γλώσσας με εξαιρετική επιτυχία, διεξάγοντας παράλληλα σχετική έρευνα.

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τη μελλοντική εξέλιξη του προγράμματος.

Η ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος,

Θ. Τσελίγκα

Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας

Η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα κα. Oya Yazar και ο Υποπρόξενος κος  Oğuz Köşker επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018. Αφορμή για την επίσκεψη αποτέλεσε η πιλοτική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε φοιτητές, που διεξάγεται φέτος για πρώτη φορά στο Κέντρο Ξένων 

48386110 1188784804610242 1518409426061492224 n

Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Γενική Πρόξενος και ο Υποπρόξενος συναντήθηκαν με τον Πρύτανη Καθ. κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθ. κ. Μηνά Πασχόπουλο, καθώς και με την κα Θ.Τσελίγκα, Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας και υπεύθυνη της δράσης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών.

Ο Πρύτανης έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δίνοντας έμφαση στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Η Γενική Πρόξενος εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αντιστοίχων πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Τουρκία. Όσον αφορά τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας, ώστε η διδασκαλία της να συνεχίσει να προσφέρεται σε ετήσια βάση στους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος, στοχεύοντας μάλιστα στην απόκτηση πιστοποίησης της γνώσης των συμμετεχόντων.

images

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα συνεχίσει και φέτος τη διεξαγωγή μαθημάτων Ιταλικής Γλώσσας. Καθώς υπάρχουν κάποιες κενές θέσεις στο τμήμα των Μεσαίων (intermediate level, B1-B2), παρακαλούνται όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να δηλώσουν ΑΜΕΣΑ τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική φόρμα που ακολουθεί.
                                  ısaret
Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, 18.00-21.00 στην Αίθουσα 222 του Κέντρου Ξένων Γλωσσών (ισόγειο κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν με email για την έναρξη των μαθημάτων ύστερα από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας.
 
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φοιτητές σας για τη σχετική ανακοίνωση.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
 
Η υπεύθυνη του προγράμματος,
Θ. Τσελίγκα
Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας
Τμήμα Ιατρικής

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-2018)

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει προαιρετικά (δωρεάν) μαθήματα Ιταλικής γλώσσας για το τρέχον εαρινό εξάμηνο. Η δράση πραγματοποιείται με επιχορήγηση από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο 2018.  Θα πραγματοποιηθούν 3 τμήματα (σε κάθε τμήμα θα γίνουν δεκτοί 30 φοιτητές-τριες) ως ακολούθως:
Τμήμα Α (Αρχάριοι): Τρίτη 13:00 –16:00
Τμήμα Β (Αρχάριοι): Πέμπτη 13:00 – 16:00
Τμήμα Γ (Μεσαίοι): Παρασκευή 13:00 – 16:00

Επιστημονικός υπεύθυνος έργου: Καθηγ. Α. Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου: Τσελίγκα Θεοδώρα, Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας, Τμήμα Ιατρικής

Εβδομάδα Επιμόρφωσης Προσωπικού Erasmus+ 2018

Τo Κέντρο Ξένων Γλωσσών και το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνουν εβδομάδα επιμόρφωσης διδακτικού προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με θέμα: «Νέες προοπτικές στη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών».

 

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου 2018. Η επιμόρφωση απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς δασκάλους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, επιμορφωτές καθηγητών, διευθυντές σχολείων και φοιτητές, οι οποίοι ασχολούνται με τη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών, καθώς επίσης και σε μη διδακτικό προσωπικό που συμμετέχει στην οργάνωση γλωσσικών μαθημάτων, εργαστηρίων και κέντρων.

Θεματικές ενότητες.

1. Καινοτόμες μεθοδολογίες στη διδασκαλία και εκμάθηση των Ξ.Γ.

(Λέξεις-κλειδιά: CLIL, διαδικτυακά εργαλεία, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διαπολιτισμική εκπαίδευση)

2. Κέντρα γλώσσας στην Τ.Ε.

(Λέξεις-κλειδιά: οργάνωση, χρηματοδότηση, επιμόρφωση διδασκόντων Ξ.Γ., πιστοποίηση)

3. Ξ.Γ. και διεθνοποίηση στην εκπαίδευση

(Λέξεις-κλειδιά: πολιτικές και προκλήσεις στις Ξ.Γ., δια βίου εκπαίδευση και εκμάθηση Ξ.Γ.)

4. Η διδασκαλία γλωσσών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης

(Λέξεις-κλειδιά: Ξ.Γ. για ειδικούς σκοπούς, Ξ.Γ. για ακαδημαϊκούς σκοπούς, ελληνικά ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, Ξ.Γ. για μετανάστες και πρόσφυγες)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου αυτού.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τις 16/04/2018.

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2017-18 σύντομο, εντατικό μάθημα Ισπανικών για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς.SPAIN picture

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 και θα διδάσκονται από τον Jaime Sanz Burdiel (BA in Spanish Philology at Universidad Complutense de Madrid, MA in Teaching Spanish as a Second Language).

Θα υπάρχουν δύο Τμήματα αρχαρίων και ένα τμήμα μεσαίων με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:
Δευτέρα: 13.00-16.00, (Τμήμα Αρχαρίων1, επίπεδο Α1)
Τρίτη: 13.00-16.00, (Τμήμα Αρχαρίων2, επίπεδο Α1)
Τετάρτη: 13.00-16.00, (Τμήμα Μεσαίων, επίπεδο Β1)

Όσοι φοιτητές/-τριες ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους στον παρακάτω σύνδεσμο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, 11.00π.μ.:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOcIkuU2JdyipjsxDnvnSMwoRsAYfUO7zicsS5Hpqnwo3fhQ/viewform

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από 25 ενδιαφερόμενοι ανά γκρουπ, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, 2017 και ώρα 12.30μ.μ. στο Εργαστήριο Έρευνας & Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών (Αίθουσα 213-214, Ισόγειο κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης).
Τέλος, βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στα μαθήματα είναι η κατοχή (εκ μέρους των φοιτητών) Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Επιπέδου Β2 στην Αγγλική Γλώσσα, που θα αποτελεί και τη γλώσσα εργασίας με τον καθηγητή Ισπανικών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tel: 2651005009 (Εργαστήριο Έρευνας & Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών)

Σας περιμένουμε!
Εκ μέρους του Κέντρου Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2017

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τον Εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για θέματα εκμάθησης γλωσσών καθώς και η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Προσκεκλημένοι καθηγητές θα παρουσιάσουν προσεγγίσεις πάνω σε σχετικά θέματα ενώ ο Εορτασμός θα πλαισιωθεί και από διαδραστικές δραστηριότητες, όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εκείνη την ημέρα με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γλωσσών, φοιτητές, γονείς αλλά και στους μικρούς μας φίλους.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για να δείτε το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης, πατήστε εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή διάσταση στην Εκπαίδευση: Μία συνεργασία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Βελγίου» που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017 από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του καινοτόμου προγράμματος ‘FLC DUTCH’ που υλοποιείται από το Κέντρο και αφορά τη δωρεάν εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Καθ. Ανδρέας Φωτόπουλος, καθώς και ο Επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου στα Ιωάννινα, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο πρέσβης του Βελγίου κ. Marc Van den Reeck με θέμα: «Cultural and educational exchange: top down or bottom up; or both?». Την τοπική διοργάνωση υλοποίησαν η κ. Θεοδώρα Τσελίγκα, Ε.Ε.Π. Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Β/θμιας Εκπαίδευσης, που υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παράλληλα, ο κ. πρέσβης και ο Επίτιμος Πρόξενος συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη, με τον οποίον συζήτησαν την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Βελγίου.

Η πολύ θετική ανταπόκριση των φοιτητών στο πρόγραμμα αλλά και όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα αναδεικνύει την αναγκαιότητα για τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων στο μέλλον, τις οποίες σκοπεύει να αναλάβει και να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, 6 Μαρτίου 2017
Από την Πρυτανεία

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο του Εθνικού Πρωταθλήματος Γλωσσών στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη, Ε.Ε.Π. ελληνικής γλώσσας ως ξένης, και η κ. Θεοδώρα Τσελίγκα, Ε.Ε.Π. αγγλικής γλώσσας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν προσκεκλημένες ομιλήτριες στο συνέδριο «Πρόσφατες εμπειρίες και νέες προκλήσεις στην εκμάθηση και διδασκαλία γλωσσών» που διοργανώθηκε από τις 16-17/02/2017 στη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο Carbo Bo (Ιταλία) στο πλαίσιο του Εθνικού Πρωταθλήματος Γλωσσών (Ε.Π.Γ.).

Το Ε.Π.Γ. διοργανώνεται εδώ και εφτά (7) χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ιταλία και συναγωνίστηκαν σε μία από τις τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Οι τρεις πρώτοι σε κάθε γλώσσα κερδίζουν έπαθλα ενώ ο πρωταθλητής εξασφαλίζει υποτροφία για τον πρώτο χρόνο σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο. Σκοπός του πρωταθλήματος είναι η προώθηση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται συνέδριο στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιμορφωθούν σε επίκαιρα ζητήματα γλωσσικής εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Enrica Rossi, Διευθύντρια του Κέντρου Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο για την πρόσκληση, που ελπίζουμε να αποτελέσει επιπλέον εφαλτήριο ανάπτυξης μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

           

Σελίδα 1 από 2
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #feduc9 #126f9591 #240413011831